Автори: Кейті Мартін і Біллі Науман

Переклад: Роксолана Машкова

На берегах озера Сенека у штаті Нью-Йорк приватна інвестиційна компанія купила закриту вугільну електростанцію та перебудувала її для роботи на природному газі. Після цього станцію знову відкрили, і вона стала, за словами представників компанії, «гібридом електростанції та станції для майнінгу криптовалюти».

Greenidge Generation Holdings — компанія, що керує електростанцією — цього року планує стати відкритим акціонерним товариством і «єдиною компанією на американському фондовому ринку, що займається майнінгом біткойна і має власне джерело електроенергії».

У презентації для інвесторів представники компанії стверджують, що мають прямий доступ до газопроводу Empire Pipeline, який дозволяє їм виробляти біткойни всього за 3 тис. доларів кожен — значна норма прибутку, враховуючи, що навіть після нещодавнього різкого падіння і можливого обмеження криптовалюти з боку китайського уряду біткойни продаються за близько 40 тис. доларів.

Компанія заявляє, що пишається своїм відходом від вугілля. Вона має намір купити більше електростанцій і суттєво розширити операції. Однак екоактивісти жахаються тим, що викопні палива спалюватимуть для майнінгу криптовалюти, і тиснуть на владу, щоб та поклала край цьому та іншим подібним проєктам і запобігла різкому підвищенню викидів парникових газів.

Біткойн та енергоспоживання

Але ще жоден активіст не справив такого глибокого впливу на усвідомлення вуглецевої проблеми біткойна як Ілон Маск — директор Tesla, який так любить біткойн, що набив свої корпоративні скарбниці цією криптовалютою на суму 1,5 млрд дол.

У травні цього року Маск сказав, що передумав і відмовляється від висловлених у лютому планів приймати біткойн як плату за свої автомобілі. «Криптовалюта — це багато в чому хороша ідея, і ми вважаємо, що у неї багатообіцяюче майбутнє, але не можна, щоб це відбулося за рахунок великої шкоди для довкілля», — сказав він114 червня Маск знову передумав і заявив, що Tesla відновлює продаж авто за біткойни, … Continue reading.

Ця заява викликала невдоволення серед прихильників біткойна, деякі з яких дуже багато заробили на ранніх ставках на цей клас активів і вбачають у ньому майбутнє грошей. Захисники криптовалюти звинувачували Маска у непоінформованості щодо методів майнінгу або у прагненні захистити мутні інтереси «великого уряду». З’явилася нова криптовалюта під назвою FuckElon.

Ілон Маск (ліворуч) підписує картонне зображення себе. Директор Tesla каже, що майбутнє біткойна «не може дорого коштувати для довкілля» © Christophe Gateau/dpa

Однак на думку науковців, які вже роками вимірюють енергоємність біткойна, Маск просто вказав на безсумнівну істину, хай і у своїй ексцентричній манері. Це питання наразі переважно ігнорують уряди, крупні екологічні благодійні організації, а також банки та біржі, що сприяють величезній індустрії криптовалюти.

«Сам лише біткойн споживає стільки ж електроенергії, як і середня європейська країна, — каже професор Браян Люсі з Триніті-коледжу в Дубліні. — Це приголомшливі обсяги електроенергії. Це брудний бізнес. Це брудна валюта».

Економічні кола починають звертати на це увагу. 18 травня Європейський центральний банк назвав «непомірний вуглецевий слід» криптоактивів «підставою для занепокоєння». В опублікованій цього травня статті центральний банк Італії сказав, що система виплат у єврозоні, Tips, у 2019 році мала у 40 тисяч разів менший вуглецевий слід, ніж біткойн.

Вимірювання конкретного рівня забруднення від біткойна саме по собі перетворилося на цілу кустарну галузь. Останній підрахунок Індексу енергоспоживання біткойна від Кембриджського університету показав, що на майнінг біткойна щороку витрачають 133,68 терават-годин електрики — приблизна оцінка, що незмінно зростає останні п’ять років. Тобто за споживанням електроенергії у 2020 році біткойн якраз перевершує Швецію (131,8 ТВт⋅г) і лише трохи не дотягує до Малайзії (147,21 ТВт⋅г).

Біткойн споживає близько половину електроенергії, спожитої у Великій Британії

Реальні ж цифри для біткойна можуть виявитися значно вищими. Обрахунок крайнього найгіршого сценарію від Кембриджа — у разі, якщо майнери біткойна використовуватимуть найменш енергоефективні комп’ютери на ринку, які все ще приносять прибуток від цього процесу — різко відірвався від базової оцінки з листопада минулого року, коли ціна біткойна підскочила. Пояснення таке: дорожчання біткойна приваблює нових майнерів, а також означає, що майнінг за допомогою старішого, менш енергоефективного обладнання стає фінансово обґрунтованим.

Крім того, через вищу ціну біткойна машини, які його виробляють, змушені виконувати дедалі складніші задачі у пошуках свого ресурсу. На найвищій межі енергоспоживання біткойна сягнуло б близько 500 ТВт⋅г на рік. Велика Британія споживає 300 ТВт⋅г. Близько 65% майнінгу криптовалюти відбувається у Китаї, де приблизно 60% електроенергії виробляють на вугільних електростанціях.

Звісно, у цій статистиці є простір для розбіжностей у думках, і всі дослідження цього питання визнають елемент непевності. «Тут багато відтінків сірого», — каже Мішел Раухс, дослідник, який займається кембриджським індексом.

Раухс зазначає, що частина майнінгу в Китаї користується чистою енергією гідроелектростанцій — зокрема майнінг на машинах, які щороку перевозять на вантажівках з півночі на південь країни у сезон дощів. Цю гідроелектроенергію не обов’язково відбирають від інших виробництв: деякі з цих електростанцій були побудовані для фабрик, яких більше не існує, каже Раухс. У таких випадках «це не обов’язково проблема», додає він. Близько 75% майнерів користуються відновлюваною енергією того чи іншого типу, як показують дослідження Кембриджу, але відновлювані джерела все одно забезпечують менш ніж 40% сукупної спожитої енергії. Частина майнінгу також може відбуватися поза електромережею, через що її важче відстежувати.

Усі ці нюанси мають значення. Тим не менш, можливість глобального державного втручання для обмеження енергоспоживання цієї галузі є «екзистенційною загрозою», каже Раухс.

У майнінгу криптовалюти переважають невідновлювані джерела енергії

Машини на підвищених обертах

Енергоспоживання того чи іншого масштабу є фічею, а не багом біткойна — цифрової валюти, яку 12 років тому заснувала людина під псевдонімом Сатоші Накамото. Відокремленість біткойна від глобальної фінансової та урядової системи — досі найпривабливіша його характеристика для користувачів, які прагнуть анонімності чи хочуть обійти центральні банки — означає, що для біткойна необхідний новий спосіб завоювання довіри та гарантування безпеки.

Це досягається шляхом видачі біткойнів майнерам в обмін на вирішування складних задач на блокчейні — таким чином біткойн стає так званою «монетою, що доводить роботу». Ці задачі достатньо складні, щоб гакери та інші нечесні суб’єкти не могли здобути контроль над мережею, і що частіше майнери можуть подавати випадкові числа в алгоритм біткойна, то більша ймовірність того, що вони відімкнуть біткойни. Усе це вимагає потужних машин, що працюють на повних обертах.

На щастя для майнерів біткойна з доступом до дешевої енергії та енергоефективних машин, зазвичай усе це того варте. Після піку минулого місяця ціна біткойна впала на близько 30 тис. дол., але з кінця 2020 року вона зросла на майже 200%, а з 2019-го — на понад 1000%.

Майнери отримують монети в обмін на інтенсивне вирішування задач на блокчейні, що вимагає потужних машин, які працюють на повних обертах © Andrey Rudakov/Bloomberg

Біткойн — це не єдина енергоємна криптовалюта, хоч і безумовно найбільша. Також існують лайткойн, етер і жартівливий доджкойн, який спочатку був просто інтернет-приколом на основі мему про пса породи шиба-іну, але зараз швидко росте в ціні.

Згідно з дослідженням, опублікованим у березні 2020 року у науковому журналі про енергетику Joule, біткойн відповідає за близько 80% ринкової капіталізації та близько двох третин енергоспоживання «монет, що доводять роботу», яких, за оцінками, існує близько 500. «Недостатньо досліджені валюти додають майже 50% до енергетичного голоду біткойна, який і сам по собі може суттєво зашкодити довкіллю», — заявляють автори дослідження.

Деякі криптовалюти намагаються перейти до менш енергоємної моделі «доведення частки», за якої система видає монети верифікаторам (щось подібне на майнерів), які виділяють монети у якості закладу. У разі шахрайства верифікатори починають втрачати свою частку валюти, і довіра забезпечується за допомогою цього, а не за допомогою енергоємної «роботи». Етер — криптовалюта на блокчейн-мережі Ethereum — працює над переходом до такої моделі понад два роки, але цей проєкт страждає від технічних труднощів. Маск також мимохідь зазначив, що він міг би підтримати інші криптовалюти з меншим енергоспоживанням.

Споживання електроенергії зросло зі збільшенням фінансових стимулів

Більш екологічна версія біткойна теоретично можлива. Код біткойна міг би перейти на менш енергоємний механізм консенсусу, за якого нова секція блокчейну, що лежить в основі криптовалюти, дотримувалася б інакших правил. Однак щоб цей новий спосіб працював, на нього мають перейти всі майнери. Інсайдери у галузі кажуть, що важко уявити, щоб уся біткойн-спільнота, у якій багато розбрату, надала підтримку такому плану.

Інші ідеї, такі як позначення окремих біткойнів як чистих чи брудних залежно від спожитої для їх майнінгу енергії, також важко було б перевіряти. Крім того, це створило б дворівневу систему біткойна, яка, ймовірно, не здобула б підтримки.

«Біткойн може бути першою неефективною версією революційної технології, — каже доктор Ларіса Яровая, лекторка Саутгемптонського університету. — Він повинен померти заради спільного блага планети, а йому на зміну має прийти нова модель. Він споживає більше електроенергії, ніж ціла країна. Решта — деталі».

Яровая, колишня паралімпійська плавчиня з Росії, часто стикається з критикою свого аналізу та мотивацій від прихильників біткойна. Однак її це не зупиняє. «Це питання здорового глузду, — каже вона. — [Енергоспоживання] не можна виправдати високою ціною біткойна. Це спекулятивний актив. Він не створює будь-якої суттєвої кількості робочих місць. Він не має широкого обігу для транзакцій».

Однак ці проблеми не призвели до гучних кампаній екологічних груп. Активістська група «Друзі землі» стверджує, що досі намагається розібратися з цим питанням, як і «Грінпіс», американське відділення якого у 2014 році почало приймати пожертвування у біткойнах. У відповідь на питання Financial Times «Грінпіс» заявив, що відмовиться від використання свого обладнання, яким і так не користувався активно. «Коли стало зрозуміліше, скільки енергії потрібно для роботи з біткойном, така політика перестала бути доцільною», — каже «Грінпіс».

Технік ремонтує обладнання для майнінгу криптовалюти © Andrey Rudakov/Bloomberg

Занепокоєння щодо легітимації

Екологічні питання не завадили низці інвестиційних банків увійти в цей сектор попри свої публічні заяви про підтримку цілей сталого розвитку: Citigroup нещодавно заявив, що досліджує свою можливу роль у криптопослугах, Goldman Sachs знову відкрив торгівлю деривативами біткойна, а Morgan Stanley планує запропонувати своїм клієнтам доступ до біткойн-фондів. Усі ці банки відмовилися коментувати питання енергоспоживання.

Яровая каже, що загравання з криптовалютами з боку публічних компаній посприяло «легітимації» цього класу активів, роздуваючи ціни й, відповідно, опосередковано підвищуючи енергоспоживання. «Вони повинні виправдати свої дії», — каже вона і додає, що покупці криптовалюти також мають брати на себе особисту відповідальність за свій внесок.

Найджел Топпінґ, якому уряд Великої Британії доручив координацію з бізнесом щодо цілей кліматичної політики перед переговорами на 26-й Конференції ООН щодо зміни клімату, яка відбудеться у 2021 році, каже, що біткойн навряд чи буде на порядку денному дискусій про клімат між урядами у Глазго, але він вже стає реальним питанням ширших політичних дискусій. «Він стає одним із лиходіїв клімату, — каже Топпінґ. — Люди, які переймаються кліматом, трохи збентежені. Це просто дурнувата ідея. Доведення роботи — це доведення спалення [викопного палива]. Це прямо суперечить тому, що ми намагаємося зробити».

Сам лише біткойн може призвести до глобального потепління на більш ніж 2оС за три десятиліття

За словами Топпінґа, ООН також розглядає варіанти, як можна запобігти підриву роботи проти зміни клімату через ріст криптовалют, і підтримує ініціативу «Крипто-кліматичної угоди», яку просуває Інститут Скелястих гір. Ця група прагне не загальмувати новаторство у сфері цифрових фінансів, а подбати про те, щоб майбутні блокчейн-проєкти за своєю структурою споживали менше енергії.

Макс Бунен, колишній банкір і засновник платформи для торгівлі криптовалютою B2C2, каже, що ця галузь «має наслідки» для довкілля, частина з яких компенсується перевагами біткойна в аспекті «опору цензурі».

Чи переймаються учасники ринку криптовалюти своїм енергоспоживанням? «Взагалі ні, — каже Бунен. — Усі на цьому ринку цілком нормально сприймають вплив на довкілля. Якщо для вас це проблема, ви не братимете участь». Тим не менш, Бунен каже, що вважає себе екологічно свідомим. Він відшкодовує частину виробленого у своїй роботі вуглецю за допомогою «ефективного альтруїзму» — наприклад, пожертвувань благодійним організаціям.

Інженери встановлюють обладнання для майнінгу на фермі криптовалюти в Росії © Andrey Rudakov/Bloomberg

Прихильники біткойна все ще переконані, що користь від нього переважає шкоду, і стверджують, що криптовалюти створюють основу фінансової системи майбутнього. Деякі з них — наприклад, Square Джека дорсі та Ark Investment Кеті Вуд — стверджували у білій книзі, що мережа біткойна насправді може мотивувати швидший розвиток відновлюваної енергетики. «Підвищення потужностей майнінгу біткойна може дозволити енергопостачальнику побудувати надлишок сонячних електростанцій, не марнуючи при цьому енергію», — сказано у цьому тексті.

Банки та розпорядники активів, які прагнуть задовольнити попит клієнтів на криптопослуги, розглядають варіанти компенсування викидів вуглецю. Розширення використання відновлюваних джерел енергії пом’якшило б удар, але все одно підлягало б критиці за відбирання чистої енергії від інших частин суспільства. Після протестів мешканців та екологічних ГО проєкт Greenidge у штаті Нью-Йорк оголосив про плани зробити свій майнінг біткойнів вуглецево нейтральним шляхом придбання вуглецевих кредитів. Компанія стверджує, що «зобов’язується досліджувати й інвестувати в ініціативи з відновлюваної енергетики по всій країні».

Менді Дерош, адвокатка організації Earthjustice, що проводить кампанію проти цього та інших відроджень «зомбі»-електростанцій на викопному паливі, заявляє, що купівля кредитів з боку Greenidge «не має значення», враховуючи обсяг викидів парникових газів, і що настав час серйозніше розглянути можливості законодавчого регулювання.

«Люди відволікаються на питання типу “Що таке біткойн і що він робить?” Чесно кажучи, мені байдуже, що робить біткойн. Мене турбує те, що він споживає величезну кількість енергії, і, можливо, є кращі способи добувати біткойн, ніж цей дуже неефективний, дуже енергоємний процес», — каже вона.

Джерело: Financial Times

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Примітки

Примітки
1 14 червня Маск знову передумав і заявив, що Tesla відновлює продаж авто за біткойни, після чого курс криптовалюти виріс на 9,3%. — Примітка «Політичної критики».