Вибори в часи пандемії, заборона абортів та сексуальної освіти — з початком карантину з Польщі надходять сумні вісті про суперечливі дії уряду та владної партії. Розповідаємо про те, що минулого тижня викликало протести у польському інтернеті.

На 10 травня у Польщі були заплановані президентські вибори. Попри пандемію, польський уряд наполягає на їх проведені — Сейм навіть ухвалив закон, за яким голосування мало б відбутися поштою. Проведення виборів за такої надзвичайної ситуації вигідне передусім правлячій партії «Право і справедливість» (ПіС), яка й найдужче бореться за те, щоб голосування відбулося.

На цьому нещодавно обраний Сейм Польщі не зупинився і 16 квітня повернув на розгляд чотири громадські законопроєкти, які й до поширення COVID-19 викликали в суспільстві дуже велике обурення. Йдеться про майже повну заборону абортів, заборону сексуальної освіти, допуск дітей до полювання та закон «Стоп 447» щодо заборони жертвам Голокосту отримувати право на повернення майна, залишеного в Польщі.

Джерело: Канцелярія Сейму

У попередній термін парламенту ці законопроєкти лежали в парламентських комітетах. Відповідно до регламенту, переобраний Сейм повинен знову розглянути їх на початку своєї каденції (у різні дати залежно від проєкту). Хоча ПіС не раз порушувала правила Сейму, цього разу партія вирішила дотримуватися правил, тож депутати витягли на денне світло всі проєкти одразу й запланували роботу над ними на одному засіданні.

Законопроєкт Каї Годек про заборону абортів пролежав на столі Сейму майже два роки: його розгляд зупинився в одному з сеймівських комітетів. Цього разу аборти в Польщі хочуть дозволити тільки у разі сильного ураження плоду.

Законопроєкт про заборону сексуального виховання має на меті внести зміни до Кримінального кодексу Польщі, щоб «забезпечити правовий захист дітей та молоді від сексуального розбещення та деморалізації». Інша ініціатива пропонує дозволити дітям брати участь у мисливських полюваннях. Творцями вже згаданого законопроєкту «Стоп 447» є праворадикальна організація «Марш незалежності», яка виступає за захист власності поляків від позовів, пов’язаних із майном без спадкоємця. Насправді ця ініціатива — це пряма відповідь на прийнятий в Америці закон JUST про реституцію майна жертв Голокосту, яка є за своєю суттю антисемітською. В американському Законі №447 йдеться про ідентифікацію, повернення чи реституцію майна, вилученого під час Голокосту, тобто насамперед про повернення майна його законним власникам, повернення цінного викраденого майна та повернення майна жертв Голокосту без спадкоємців. Однак закон не має правового впливу на інші держави й лише визначає американську дипломатичну політику. Попри це, радикальні праві хочуть позбавити євреїв права на майнові претензії стосовно Польщі, зокрема права на повернення собі довоєнної власності, яка залишилася без спадкоємців і в результаті була націоналізована чи передана у власність громадянам Польщі.

Раніше у відповідь на розгляди подібних ініціатив у Сеймі польки та поляки дуже швидко мобілізувалися. Варто лише згадати «Чорний протест», протести на захист медіа та Верховного Суду, проти криміналізації сексуальної освіти. Однак цього разу через COVID-19 протестувати було заборонено. Тож опір було перенесено в домівки та Інтернет.

Люди, які виступають проти фундаменталістського проєкту заборони абортів та сексуальної освіти, приклеюють плакати на вікна, вішають на балконах транспаранти та чорні парасольки. У соціальних мережах чоловіки та жінки малюють собі на обличчі чи на руках символ блискавки, що є емблемою «Страйку жінок».

Фото з фейсбук-сторінки Наталії Шишко

У вівторок, 14 квітня, варшав’яни та варшав’янки протестували проти повної заборони абортів і заборони сексуальної освіти. У центрі столиці відбувся незвичний автомобільно-велосипедний протест. З вікон автомобілів майоріли прапори протестного руху «Страйк жінок». А активістки й активісти вишикувалися на дозволеній відстані з плакатами та в масках, влаштовуючи масові одиночні пікети.

Однак депутати й депутатки польського Сейму не відхилили у першому читанні жоден із законопроєктів. Натомість Сейм надіслав їх на допрацювання в комітети. Там їхня доля може скластися по-різному. Дехто з експертів та експерток висловлює думку, що проєкт про заборону абортів буде заморожено, але заборону сексуальної освіти таки буде ухвалено й піднесено релігійній і праворадикальній політичній спільноті як жертовну вівцю — відплату за обіцянки та підтримку на виборах.

Головним питанням для Польщі сьогодні залишається те, як Качинський та ПіС вирішать проблему майбутніх виборів: чи вони таки відбудуться, в який спосіб, і чи можна буде їх вважати легітимними. Поки що озвучували різні пропозиції: від ідеї про голосування поштою до запровадження змін до конституції і продовження каденції чинного президента ще на два роки.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.